Diskuze a otázky - Půjdete k politickým volbám?

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 23. 09. 2022, 10:41:27 |

Během tohoto víkendu se rozhodne nejen o složení obecních zastupitelstev, ale také o sedmadvaceti nových senátorech. Tento víkend bude jednoznačně ve znamení dalších komunálních voleb a voleb do Senátu. Komunální volby se konají každé čtyři roky a rozhoduje se v nich o novém složení obecních zastupitelstev. Senátní volby, po kterých se obměňuje třetina horní komory, probíhají každé dva roky. Letos volby probíhají v pátek 23. září a v sobotu 24. září 2022.

1. Do kdy budou otevřeny volební místnosti?
Nejdůležitějším údajem voleb je termín a čas, kdy mohou voliči odevzdávat své hlasy. Volební místnosti se otevřou dnes 23. září už ve 14:00 hodin, uzavřeny budou ve 22:00 hodin. Druhý den letošních voleb, tedy sobota 24. září, budou místnosti otevřeny od 8:00 do 14:00 hodin.

Na rozdíl od celorepublikových komunálních voleb, volby do Senátu probíhají jen v sedmadvaceti obvodech. Případné druhé kolo senátních voleb bude následovat v pátek 30. září a v sobotu 1. října.

Pro letošní volby nejsou vytvořeny žádné speciální podmínky pro voliče nakažené covidem nebo lidi v karanténě. Oželet letošní volby musí také Češi žijící v zahraničí, tedy pokud nepřijedou na území České republiky. V tom případě mohou volit s voličským průkazem, ale pouze v senátních volbách.

2. Co si vzít k volbám?
Každý volič se musí před volební komisí prokázat občanským průkazem nebo pasem. Občané, kteří volí do Senátu mimo volební obvod trvalého bydliště, potřebují také voličský průkaz. O ten však bylo možné požádat jen do středy 21. září. Každý si může přinést i své hlasovací lístky, které obdržel v předchozích dnech do schránky. Volební komise případně poskytne náhradní přímo na místě, spolu s obálkami s úředním razítkem.

3. Křížky nebo kroužky?
Za plentou dostane každý volič prostor upravit své hlasovací lístky a následně je vložit do obálky šedá obálka je pro komunální volby, žlutá obálka pro volby do Senátu. Možnost označit své kandidáty je letos možná jen v komunálních volbách, a to křížkováním. Křížkovat je možné jak pouze kandidáty, tak celou stranu.

4. Koho volit?
V komunálních volbách se rozhodne o novém složení obecních zastupitelstev, včetně starostů a primátorů. V Senátu se po dvou letech znovu obmění 27 z 81 senátorů, své místo mimo jiné obhajuje také současný předseda horní komory Miloš Vystrčil.

5. Výsledky voleb
Poté, co se v sobotu ve 14:00 hodin uzavřou všechny volební místnosti v republice, započne sčítání hlasů, které provádí okrsková volební komise. Ta zároveň posuzuje jejich platnost. Po sečtení všech hlasů komise vyhotoví ve dvojím stejnopise zápis o průběhu a výsledku hlasování a odevzdá jej zástupcům Českého statistického úřadu (ČSÚ). Výsledky budou známy po uzavření volebních místností a následném přepočtení hlasů.

6. O co se zajímat po volbách?
Výsledky voleb následně určí, kdo nově usedne v Senátu a v zastupitelstvech. Senátoři jsou voleni podle většinového systému, tedy kdo dostane nejvíce hlasů. Pokud daný senátor získá nadpoloviční počet platných hlasů, automaticky tímto získává senátorský mandát. V opačném případě se koná ještě druhé kolo voleb.

reagovat

V diskuzi je 0 příspěvků a shlédlo ji 113 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑