Diskuze a otázky - New World Order Opposition Organization

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 9. 08. 2013, 13:21:54 |

Svět utratil v roce 2012 1735 miliard dolarů za války
--------------------------------
Stačilo by přibližně 135 miliard dolarů na úplně vymýcení chudoby.

USA Stupid !!!!!!!!!465!



!465!!465!!465!

reagovat

Nejlepší odpověď podle uživatelů

uživatel eliminován | 9. 08. 2013, 15:17:48

> EL.pH
Najdi si něco sám.

V diskuzi je 84 příspěvků a shlédlo ji 2706 uživatelů .

předchozí | 0 | 30 | 60 | další

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

seashepherd

seashepherd | 20. 08. 2013, 13:47:28 | více příspěvků | napsat uživateli

> Brunista ad. body k EU.
myslel jsem dnešní německé důvody k udržení EU. přece jen někdejší důvody ke vstupu, to byla jiná doba. dnes už je snad berou jako normální stát.

Rusové soběstační asi jsou. přece jen hromada jaderné výzbroje, lidi odhodlaní bránit Rusko, bohatá surovinová základna. oni jsou velmoc i sami. nepotřebují se s někým dělit o vládu nad svou zemí. (to zvládnou Putin a jeho kamarádi z KGB sami)

ad. liberalismus. ano. souhlasím. tvůj popis výhod liberalismu je solidní.
problém je v tom, že když pidistáteček ČR bude liberální sebevíc, tak pořád ho může někdo převálcovat. odříznout od zdrojů surovin apod. nebo ho nepustit na nějaké trhy. nebo já nevím co.
ne všechno se řeší jen klasicky obchodně a podle "pravidel".
viz. arabskej svět a americká snaha mít pod kontrolou zdroje ropy. ze strategického hlediska tam podle mě fakt jde i o možnost rozhodnout, komu ropa půjde a komu ne.
kvůli alkajdě, diktátorům a porušováním lidských práv se tam USA určitě neangažuje.

čili co nejliberálnější EU by byla asi lepší model, než evropa plná pidistátečků, kterýma si velmoci vytřou kdykoliv prdel.

seashepherd

seashepherd | 20. 08. 2013, 13:38:07 | více příspěvků | napsat uživateli

> Brunista u toho temelína jsem to trochu odbyl. vypadlo mi tam nějaké slovíčko. mělo to být takhle.

takže se to dnes, při nepředvídatelných inflacích, asi vyplácí dělat jen u projektů, co mají ještě jinou (strategickou) hodnotu. viz. Temelín, protiraketovej deštník apod.

a pak je zřejmé,. že jsme se pochopili.

uživatel eliminován | 20. 08. 2013, 08:44:04

> seashepherd
na otázky EU ti odpovím jen "bodvě"
1) Němci jsou v EU z jiného důvodu než nějaký pocit o tom, že jsou slabí a malí. jsou v EU (ESUO, EHS), protože prohráli 2. světovou válku a s nadsázkou řečeno potřebovali, aby je po válce opět přijali mezi lidskou rasu a nemuseli platit válečné náhrady (reparace, případně, aby platba za ně byla pozdržena. Např. Československu Německo nikdy neuhradilo válečné náhrady po druhé světové válce. Ostatní země přijali Německo, proto, aby ho hlídali (to se tvrdí, proto vzniklo ESUO. ESUO to má dokonce v názvru Evropské Společenství Uhlí a Ocele. Uhlí a ocel jako důležité suroviny pro stavbu zbraní).
2) Rusové jsou prý přesvědčení, že nepotřebují uskupení typu EU a že jsou soběstační. To mi kdysi na diskuzi tvridla nějaká ženská z nějaaké ruské univerzity (něco jako MIGOMO).
3) s liberalizmem uspěješ lépe než s neliberalizmem. Je to jednoduché. LIberalizmus vlastně staví na cenách (tj. zvažování ekonomické výhodnosti investic) a na trhu. A jen trh umí přesně ocenit, co má a nemá smysl. Trh je definován jako místo, kde se střetává nabídka a poptávka.A pod nabídkou jsou například na trhu práce všichni, kteří práci nabízí. Nebo jsou všichni, kteří práci kupují (poptávají, tj. firmy). A vlastně díky tomu vzniká efektivní řešení, protože bere v úvahu všechny faktory. Probém je, že dochází k zneefektivnění tržního řešení např. zásahy státu. příkladem takového zásahu je např. když stát si vezme peníze na sociální dávky od někoho a dá je jinému. Ten nědo ty peníze měl třeba určené na výstavbu továrna a nyní je musel dát státu, aby se někdo jiný měl na jeho úkor lépe. A tím vznikla ona neefektivnost. No a díky liberalizmu vlastně dochází k úspoře nákladů a tj. vlastně k úspoře prostředků a v důsledku toho máš více peněz třeba na obranu.

uživatel eliminován | 20. 08. 2013, 08:17:25

> seashepherd
No to právěže projekty typu Temelín jsou na tom nejhůře. Elektrátna v Temelínu se je projet, který je prý již z 60. let a podle wiki se, se "stavbou" začalo přibližně v roce 1979. Od té doby byla velká inflace, náklady muselo být složité počítat, protože je fakticky nikdo nezná. A to, že se s "velkou slávou! prezentuje jaký to je super projekt, to je jen protože si nikdo nedovolí spojítat jestli se to vůbec kdy vyplatí, tj. jestli to není (nebude ztrátový projet). Právě takvéto dlouhodobé projekty nejvíce trpí. Jenže se u nich nesmí přiznat, že se je vlastně nevyplatilo stavět. Protože by to ukázalo na neschopnost mnoha lidí (např. nejsitota ohleně dostavění na začátkku 90.let). Je třeba si také uvědomit, že ty peníze, které byly investovány do Temelínu se mohli použít jinde a užitek by z nich mohl být větší (to souvisí s pojmem alternativní náklady). Problém je, že jestli byl tento projekt ziskový či nikoliv neumí nidko na světě spočítat. Tereticky sice známe metodu ( metodou je počítání dynamického zisku, tj. odečíst integrál nákladů od integrálu přínostů), ale v reálném světě nikdo neumí takovýto integrál sestavit a odhaduje se to jen na základě nepřesné sumarizace (integrál je nahrazen sumou). No a to je hodně nepřesná metoda. Takže asi tak. No a ten protiraketový deštník je na tom ještě hůře, protože o je projekt, který se vlastně ani v korunách (jeho výnosnost) nedá ocenit.

seashepherd

seashepherd | 19. 08. 2013, 09:48:49 | více příspěvků | napsat uživateli

> Brunista mám ban do diskuzí. (otázky mi to kupodivu neblokuje).
tak bych se tě tu zeptal ještě na něco, co jsi zminoval v diskuzi o smerovani tohoto statu.
ty říkáš - pryč z EU a zavést co největší liberalismus. ok.
ale nemá EU i jinej rozměr, kterej tu "pouhou ekonomiku" přesahuje?
např. malému státečku např. Rusáci klidně zastaví kohoutky.
a jedním z motorů EU je německej pocit, že i oni jsou příliš malí a slabí a že přece jenom ještě větší kolos má větší váhu.
a až se bude o suroviny válčit (ještě víc, než ted) tak potom s nějakým liberalismem neuspěješ. nebo ne?

seashepherd

seashepherd | 19. 08. 2013, 09:32:10 | více příspěvků | napsat uživateli

> Brunista to je dobrá úvaha, o těch dlouhodobých projektech.
takže se to asi vyplácí dělat jen u projektů, co mají ještě jinou (strategickou) hodnotu. viz. Temelín, protiraketovej deštník apod.

díky za info.

Nikola_Nicola

Nikola_Nicola | 17. 08. 2013, 20:55:47 | více příspěvků | napsat uživateli

Náhodou :) U.S.A nejsou až tak stupid jak píšeš ;D oni moc dobře vědí co dělají ;))

uživatel eliminován | 16. 08. 2013, 13:07:53

> seashepherd
ale nepopírám, že v ekonomii je dost rozšířený názor (nebo určitě byl), že inflace krátkodobě pomáhá v růstu (např. peněžní iluze od Miltona Fiedmana), ale byť je asi Fiedman můj nejoblíbenější ekonom, tak tuto představu s ním nezdílím (tedy v době, kdy ještě žil).

uživatel eliminován | 16. 08. 2013, 12:58:44

> seashepherd
snižuje v tom smyslu, že pokud někdo chce investovat do dlouhodobějších projektů a za předpokladu, že je inflace tak nebude mít tendenci investovat prostředky do dlouhodobějších investičních projektů, protože hodnota vzdálené budoucí inflace se těžko odhaduje. A růst je právě dán spíš dlouhodobými prostředky (výkum v oblasti počítačů, automobilů, materiálů atd, to asi neprobíhá ze dne na den, tím myslím nové objevy) a on neví jaká bude reálná výnosnost jeho investice, aby neprodělal pokud by se špatně proti inflaci zajistil. Je složité odhadnout jaká bude inflace třeba za 20 let. A proto to vede lidi k tomu, aby investovali do krátkodobých projektů případně neinvestovali (což zamozřejmě znamená, inflační ztrátu, ale možná to je lepší stratit trochu než vše v nejisté inflační budoucnosti), ale i to je z jejich pohledu lepší než investovat do inflačně nejisté budoucnosti. Představ si třeba, že by jsi v roce 1991 chtěl investovat do výstavby něčeho (konec investiční výstavby bude třeba až v roce 2021, tj. třeba stavba jaderné elektrárny) a očekával by jsi nějakou návratnost tvé investice za předpokladu, že náklady budou v určité výši a tvé příjmy budou také v určité výši, jenže ono by došlo třeba k růstu nákladů (protože ty jsi počítal s určitou výši nákladů v roce 1991 které jsi, ale kalkuloval v cenách roku 1991, ale fakticky by jsi tu investici uskutečnil až v roce např. 2005).no a to by mohlo znamenat velkou ztrátu. nevím jestli je to dostatečně zřejmé. trochu jsem to zkrátil. ale vlastně jde o to, že tyto dlouhodobé investiční akce je složité realizovat právě z důvodu inflace, která se projeví (může se projevit) v nákladech. a v důsledku růstu inflace dochází k znehodnocení investice. To samé máš třeba i tvé mzdy. Ty nastoupíš do zaměstnání při mzdě 10000 kč za měsíc a říkáš si, to mi vyhovuje protože si za to třeba koupím 10 000 kusů rohlíků atd. Jenže pokud je inflace v průběhu let hodně velká a tobě se nezvedne mzda a původně stál rohlík jednu korunu a nyní stojí třeba 10 000 Kč, tak je jasné, že pracovat nemá z a těchto podmínek smysl. Protože inflace ti vlastně sebrala vše, co jsi vydělal a to samé je u investování

seashepherd

seashepherd | 16. 08. 2013, 12:43:50 | více příspěvků | napsat uživateli

> Brunista jak inflace snižuje růst? podle mě minimálně motivuje lidi k tomu, aby nenechavali peníze ležet ladem. prostě je musí nějak točit, jinak o ně pomalu přijdou, ne?
a to by mělo být prorůstový.

"toto je blbost. pokud toto ten tvůj kamarád tvrdil tak nechápe podstatu peněz. to,že někdo (např. Bill Gates) má hodně peněz ještě neznamená, že peněz je nedostatek a je třeba další tisknout, protože peníze vlastně představují formu směny a nikoliv její obsah. To se dá jednoduše vysvětlit. (pokud by jsi chtěl)."

jo. rád bych si to přečetl.

uživatel eliminován | 16. 08. 2013, 12:30:38

> seashepherd

TAKŽE JE TO CELÉ TAK PROSTÉ, JAKO S TÍM PREMYSLOVCEM, CO SE ROZHODL MIMO DANĚ LIDI OKRÁST JEŠTĚ TÍMTO ZPŮSOBEM? ŽÁDNEJ JINEJ SMYSL TO NEMÁ? TO JE DOST ZAJÍMAVÉ ZJIŠTĚNÍ.

Ano, je to tak prosté. A opravdu žádný jiný smysl inflace (než je přerozdělelení) není. To samé platí i o tzv. peněžních agregátech i když mnozí zaměstnanci cetrálních bank a rádoby odborníci tvrdí, že to tak není. Ale stačí se jich zeptat jestli umí vysvětlit postatu inflace a z jejich vysvětlení je jasné, že ji nerozumí. A proto používají vysvětlení typu inflace vznikla, protože vláda zvedla daně atd...

uživatel eliminován | 16. 08. 2013, 11:35:11

> seashepherd
KDYSI MI KAMARÁD (NENÍ TO EKONOM) ŘÍKAL, ŽE ČASEM SE DOSTANOU SKORO VŠECHNY PENÍZE K PÁR LIDEM A TI JE DRŽÍ. A ŽE I PROTO SE "MUSÍ" TISKNOUT NOVÉ, ABY .. NO .. PROSTĚ ABY BYLY PENÍZE I PRO OSTATNÍ. (COŽ JE SAMOZŘEJMĚ TAKY O TOM, ŽE SE TĚM, CO SI TY PENÍZE NAKUMULOVALI, Z NÍCH PROSTĚ KUS VEZME - INFLACÍ ... TAKŽE MĚL ASI PRAVDU, NE?)

toto je blbost. pokud toto ten tvůj kamarád tvrdil tak nechápe podstatu peněz. to,že někdo (např. Bill Gates) má hodně peněz ještě neznamená, že peněz je nedostatek a je třeba další tisknout, protože peníze vlastně představují formu směny a nikoliv její obsah. To se dá jednoduše vysvětlit. (pokud by jsi chtěl).


JAK BY TO VLASTNĚ VYPADALO BEZ TOHO? MAM POCIT, ŽE INFLACE SICE NENÍ FÉR, ALE ŽE NAKONEC STEJNĚ EKONOMIKU ROZHÝBÁVÁ A ŽE BEZ NÍ BY BYL RŮST POMALEJŠÍ, NE?
Jo toto se často tvrdí,ael pokud někdo má dokázat, že to tak je tak to už se otočí ten člověk "zády" a tváří se, že to neslyšel. Znám sice nesmyslné výzkumy na které se někdo odvolává, ale to ještě neznamená, že to tak je. Protože toto se tvrí proto, aby se obhájila inflace a také přerozdělení.....A podle mne inflace ekonomiku nerozhýbá, ale brzdí (snižuje růst).

seashepherd

seashepherd | 16. 08. 2013, 06:37:18 | více příspěvků | napsat uživateli

> Brunista " obranou je požadovat dvojté množství mincí. proto je inflace 100% protože vlastně on chce o 100% více než na počátku. no je zřejmé, že pokud by nechtěl více těch mincí tak by se ochudil a ten kdo mu ty mince dal tak by vlastně získal část krav zadarmo. a to je vlastě podstatou inflace. to je příčina proč rostou ceny v ekonomice."
---------

TAKŽE JE TO CELÉ TAK PROSTÉ, JAKO S TÍM PREMYSLOVCEM, CO SE ROZHODL MIMO DANĚ LIDI OKRÁST JEŠTĚ TÍMTO ZPŮSOBEM? ŽÁDNEJ JINEJ SMYSL TO NEMÁ? TO JE DOST ZAJÍMAVÉ ZJIŠTĚNÍ. !20!!24!

KDYSI MI KAMARÁD (NENÍ TO EKONOM) ŘÍKAL, ŽE ČASEM SE DOSTANOU SKORO VŠECHNY PENÍZE K PÁR LIDEM A TI JE DRŽÍ. A ŽE I PROTO SE "MUSÍ" TISKNOUT NOVÉ, ABY .. NO .. PROSTĚ ABY BYLY PENÍZE I PRO OSTATNÍ. (COŽ JE SAMOZŘEJMĚ TAKY O TOM, ŽE SE TĚM, CO SI TY PENÍZE NAKUMULOVALI, Z NÍCH PROSTĚ KUS VEZME - INFLACÍ ... TAKŽE MĚL ASI PRAVDU, NE?)

JAK BY TO VLASTNĚ VYPADALO BEZ TOHO? MAM POCIT, ŽE INFLACE SICE NENÍ FÉR, ALE ŽE NAKONEC STEJNĚ EKONOMIKU ROZHÝBÁVÁ A ŽE BEZ NÍ BY BYL RŮST POMALEJŠÍ, NE?

uživatel eliminován | 15. 08. 2013, 12:26:37

> seashepherd
omluva. napsal jsem, že člověk má jediný způsob jak se bránit znehodnoceným mincím. samozřejmě, že je ještě jeden způsob a tím je nepřijetí znehodnocených mincí. ale napřiklad v ČR je zakázáno nepříjmat bankovky ČNB když víš, že jsou inflačně znedhodnocené. to jen pro přesnost

uživatel eliminován | 15. 08. 2013, 12:24:48

> seashepherd
ad. inflace. - vybavuju si povídání o jednom Přemyslovci,co taky "šidil" peníze. tenkrát do stříbrnáků přidávali nějakej jinej kov. samozřejmě levnější. cílem bylo mít víc peněz, než na kolik mu stačilo jeho stříbro. předpokládám, že právě tohle je smysl inflace - mít víc peněz. v první chvíli to asi pomůže, ale pak to spouští obranné mechanismy u ostatních aktérů a nakonec platební síla toho, kdo ty peníze tiskl, stejně nevzroste.
nebo chápu inflaci špatně? má i jinej účel?

no částečně máš pravdu. jde o to, že pokud třeba ty stříbrné mince smícháš s jiným kovem tak vlastně získáš kilogramově více mincí. např. původně jsi měl 1000 gramů stříbra a zněj jsi dejme tomu udělal 1000 kusů mincí (každá mince váží 1 gram). za těchto 1000 kusů mincí by jsi byl schopen získat třeba 10 kusů krav (jisté kvality). to nazveme výchozím stavem. ale teď budeme uvažovat jinou situaci. zase máš 1000 gramů stříbra a opět by jsi z něj byl schopen vyrobit 1000 kusů mincí s tím, že by každá vážila 1 gram. jako v prvním případě. ale pokud by jsi těch 1000 gramů stříbra smíchal s dalším "bezcenným" kovem o váze např 1000 gramů měl by jsi směs o váze 2000 gramů. z tohoto by jsi byl schopen vyrobit např. 2000 mincí každou o váze 1 gram (0,5 gramu stříba a 0,5 bezcenného ovu). z tohoto je ti jistě zřejmé, že najednou máš 2000 mincí, ale stále jen 1000 gramů stříbra obsahují. je jasné, pokud by jsi něomu chtěl těmito mincemi zaplatit například za ty krávy tak by ten člověk poukd by to věděl po tobě chtěl 2000 mincí (2000gramů) a ne jen 1000 mincí (1000 gramů) jako to bylo původně. protože pokud by jsi mu dal jen 1000 mincí (které v sobě mají 500 gramů stříbra a 500 gramů bezcenného kovu) tak by na tom prodělal. no a vlastně ten člověk, aby na tom neprodělal tak původně chtěl 1000 gramů stříbra (1000 mincí) a teď po znehodnocení mincí chce 2000 mincí (2000 gramů měnového kovu, protože ví, že 2000 gramů měnového kovu obsahuje 2000 gramů stříbra). inflaci v tomto případě lze vypočítat jako" inflace=(2000-1000)/1000*100(%)=1000/1000*100(%)=100%


ta inflace by vznikla, protože ten člověk má jediný způsob jak se bránit těm mincím, které mají poloviční množství stříbra než bylo na počátu. a tou obranou je požadovat dvojté množství mincí. proto je inflace 100% protože vlastně on chce o 100% více než na počátku. no je zřejmé, že pokud by nechtěl více těch mincí tak by se ochudil a ten kdo mu ty mince dal tak by vlastně získal část krav zadarmo. a to je vlastě podstatou inflace. to je příčina proč rostou ceny v ekonomice. samozřejmě se to dá ještě rozšířit na bankovky a mince, ale v principu se nic nezmění funguje to úplně stejně. jo v realitě, aby se lidé nemohli brátit inflaci tím, že zvýší ceny svých výrobků tak vlády často zavádějí tzv. "cenová meratoria" nebo "cenové stropy" a tím řeknou, že nikdo nesmí zvíšit cenu svých výrobků a pokud jí zvíší tak bude potrestán.

seashepherd

seashepherd | 15. 08. 2013, 12:02:47 | více příspěvků | napsat uživateli

> Brunista ad. inflace. - vybavuju si povídání o jednom Přemyslovci,co taky "šidil" peníze. tenkrát do stříbrnáků přidávali nějakej jinej kov. samozřejmě levnější. cílem bylo mít víc peněz, než na kolik mu stačilo jeho stříbro. předpokládám, že právě tohle je smysl inflace - mít víc peněz. v první chvíli to asi pomůže, ale pak to spouští obranné mechanismy u ostatních aktérů a nakonec platební síla toho, kdo ty peníze tiskl, stejně nevzroste.
nebo chápu inflaci špatně? má i jinej účel?

a ad. to posílení vývozu. tam mi to přijde zase jako psychologická hra. nikomu se nesnižují mzdy (aspon si toho teda nevšimne), ale přesto se snižuje cena výrobku, resp. výrobek se prodává levněji, i když číselně stojí pořád stejně. a asi to taky chvíli funguje. a je to politicky průchodnější, nez lidem sahat na peníze tak, aby si toho všimli.
nebo je jádro pudla ještě někde jinde?

uživatel eliminován | 14. 08. 2013, 23:08:18

ad. lichva. to není třeba rozebírat. myslím, že to vidíme stejně. (jen blb by pujcoval na nízkej úrok zadluženým nezaměstnaným bez ručení a bez zástavy)


v zásadě souhlasím.

uživatel eliminován | 14. 08. 2013, 23:07:31

ad. centrální banky. - podle tebe mají mentalitu přirovnatelnou k heslu - poručíme větru, dešti? a přitom by bylo lepší, kdyby to prostě nechali být tak, jak to je? protože přirozený průběh vše zreguluje nejlíp? (tak nějak si tipuju tvuj pohled na věc. kdysi jsi obhajovával hodně moc liberální ekonomiku a asi ten náhled máš pořád)

ano v zásadě to je tak. dříve centrální banky také nebyly a svět existoval a lidé obchodovali. centrální banky vlastně vznikly jako nástroj pro snadější uchopení moci a snadnější inflaci. pokud se nepletu tak první centrální bankou v dnešním pojetí byla The Bank of England (ale na 100% si tím jist nejsem). samozžejmě nepopírám, že před vznikem centrálních bank existoval institut, který je nahrazoval. tím institutem byl panovník. a proto také docházelo k inflaci i před vznikem centrálních bank. a to bylo z důvodu toho, že často sám panvník měnu znehodnocoval. samozřejmě, že nejen on. například v Anglii došlo k velkému znehodnocení měny ve 12. století.

uživatel eliminován | 14. 08. 2013, 23:00:43

> seashepherd

tak tohle "že se budou mít při inflaci líp, se říká hlavně výrobcům, kteří vyvážejí svoje zboží do zahraničí, ne? těm ostatním se snad říká, že tenhle krok pomůže konkurenceschopnosti země. " je jedna ze lží, která se často vyskytuje. To není pravda. smyslem tohoto tvrzení je podpořit existenci inflace a opravdu to nepomůže výrobcům, tedy pokud výrobcům nevadí, že dostanou za svůj výrobek inflačně znehodnocenou měnu. Ten, kdo toto tvrdí, tak nechápe podstatu platební bilance a také nechápe podstatu vzniku směnných kurzů, podstatu inflace a podstatu měny "jako takové". bohužel tento blábol se v součastnosti učí ně vysokých školách v ČR a velmi často je slyšet například při vysílání ČT.

seashepherd

seashepherd | 14. 08. 2013, 19:59:35 | více příspěvků | napsat uživateli

> vlado1984 mně přijde, že rozdíl mezi socialismem a vládou korporací moc velkej není.
nebo jakou alternativu bys ty preferoval?

vlado1984

vlado1984 | 14. 08. 2013, 17:26:58 | více příspěvků | napsat uživateli

Kapitalismus je svoboda kvůli zisku otrávit všechny řeky na světě na jedné straně, a svoboda chcípnout hlady nebo na snadno léčitelnou nemoc na straně druhé.

seashepherd

seashepherd | 14. 08. 2013, 15:55:04 | více příspěvků | napsat uživateli

že se budou mít při inflaci líp, se říká hlavně výrobcům, kteří vyvážejí svoje zboží do zahraničí, ne? těm ostatním se snad říká, že tenhle krok pomůže konkurenceschopnosti země.

ad. centrální banky. - podle tebe mají mentalitu přirovnatelnou k heslu - poručíme větru, dešti? a přitom by bylo lepší, kdyby to prostě nechali být tak, jak to je? protože přirozený průběh vše zreguluje nejlíp? (tak nějak si tipuju tvuj pohled na věc. kdysi jsi obhajovával hodně moc liberální ekonomiku a asi ten náhled máš pořád)


ad. lichva. to není třeba rozebírat. myslím, že to vidíme stejně. (jen blb by pujcoval na nízkej úrok zadluženým nezaměstnaným bez ručení a bez zástavy)

uživatel eliminován | 14. 08. 2013, 15:44:09

> seashepherd
prosím nepoužívej ten pojem lichva. to je pojem z křesŤanství a obecně znamená půjčování peněz za peníze přeneseně za úrok. ten pojem se v dnešní době dost nesmyslně používá např. v kontextu trestního zákoníku. někdy v budoucnu ti obsajsním podstatu tohoto pojmu;)

každopádně logicky (z ekonomického pohledu) neexistuje nic jako "lichvářský" úrok.
Souvisí to totiž z výnosností investice, očekávaným rizinem, atd.

Krom toho pokud si někdo půjčí v bance na úrok tak si tím nepomůže pokud bude ten úrok inflačně zajištěný a to v dnešní době podle mého úsudku dělá každá komerční banka, takže půjčkou se nemůže "zahojit"

uživatel eliminován | 14. 08. 2013, 15:40:30

> seashepherd
fakticky ano. pokud někdo spoří a dojde k růstu inflace a jeho úspory se neznehodnotí ve stejné míře jako byla míra inflace pak opravdu ten člověk reálně (nikoliv nominálně) přijde o své úspory. A fakticky na to nejvíce doplácejí ti, v jejichž prospěch se to na oko dělá. To je zjednodušeně řečeno ti nejchudčí, protože ti se neumějí příliš dobře bránit proti inflaci. Jenže jim se na počátku řekne, že se budou mít lépe pokud se udělá inflace a oni tomu slepě věří a podporují to....no prostě tragédie...

uživatel eliminován | 14. 08. 2013, 15:37:54

> seashepherd
v zásadě to chápeš správně, avšak to není jen psychologická hra. neboť je tam několik pravidel, která musíš dodržet a pokud je nedodržíš tak budeš potrestán podle zákona (§ 239 Ohrožování oběhu tuzemských peněz). Jedno ze těch pravidel je, že jsi povinnen příjmat danou měnu např. korunu v ČR a bez zákoného důvodu její přijetí nesmíš odmítnout, atd. Takže ten v jehož prospěch se tisknou bankovky tak na tom vždy vydělá. Samozřejmě, že se to v dnešní době nedělá jen přes bankovky, ale jsou "rafinovanější" způsoby jak vytvořit inflaci, ale principiálně je to stále to samé. Jenže si to většina lidí neuvědomuje a myslí si, že kroky centrální banky jsou správné. Přitom škody, které tím napáchá jsou větší než si většina lidí myslí. Např. v důsledku toho (inflace) dochází k růstu nezaměstnanosti (a nikoliv jak se dlouho tvrdilo, že inflace snižuje nezaměstnanost)

seashepherd

seashepherd | 14. 08. 2013, 15:28:54 | více příspěvků | napsat uživateli

> Brunista takže to vlastně není až tak nesmyslný. už jsme našli toho, kdo to celé dotuje. (chudák)
a navíc to nutí lidi k aktivitě a ne jen k pasivnímu sedění na penězích. (minimálně k půjčování na "lichvářský" úrok, aby se ten spořivej občan aspon trochu zahojil)

seashepherd

seashepherd | 14. 08. 2013, 15:25:15 | více příspěvků | napsat uživateli

> Brunista ještě jsem teda zapomněl na jednu věc. celej ten humbuk okrade ty, co si naspořili a drží svoje úspory v penězích. je to tak, že?

seashepherd

seashepherd | 14. 08. 2013, 15:12:28 | více příspěvků | napsat uživateli

> Brunista jsem přesvědčen o tom, že i ti chudí černoušci a indiáni, které bych zachránit nestihl, by mi tu čtyřkolku ze srdce přáli.


ty ekonomický fígle vypadají dost rafinovaně. když to přeložím do řeči mého kmene, tak je to tak, že když lidi nemají peníze a začnou hodně řvát, tak se nějaké peníze natisknou, aby se jim zavřely huby. a kapitalisti se tomu pak přizpůsobí tím, že prostě zdraží, aby neprodělávali, případně aby celej ten humbuk az tak moc nedotovali. chápu to správně?
a jestli to teda chápu správně, tak k čemu to celé vlastně je? je to celé hlavně psychologická hra, která se osvědčila? a hraje se pořád dokola? a celá ekonomie je hlavně o důvěře účastníků té hry v tu hru samotnou? protože kdyby se ta důvěra někam vytratila, tak to celé bude jen ... nic?

uživatel eliminován | 14. 08. 2013, 14:58:00

> seashepherd jo a kapitalistické se jen bránili socialistickému přerozdělování. no jen pro info v ČR jsme na tom stejně. jen se u nás tak nějak o tom veřejně nehovoří !1256!

uživatel eliminován | 14. 08. 2013, 14:56:47

> seashepherd
no jenže by jsi mohl zachránit více než jen těch 12 chudých lidí a to by pro tebe mělo být větší odměnou, než je ta čtyřkolka.

protože FED začal zvyšovat množství oběživa v oběhu a v důsledku toho došlo k inflaci a jako obranu protitomuto kroku zvýšil OPEC ceny ropy, protože by ji jinak mohl dávat doslova zadarmo. Neboť znehodnocený dolar znamenal nižší kupní sílu a pokud by to OPEC neudělal tak by na tom byl hůře. tedy na vině byli socialisté z USA v čele s FEDem, kterým vždy šlo o přerozdělení bohatství prostřednictvím USD!1256!

předchozí | 0 | 30 | 60 | další


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

dolarmiliardarokUSAworldsvětstupidoppositionorganizationchudobaneworder

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑