Diskuze a otázky - Kam zmizi kofein z kavy bez kofeinu?
úvodní strana | aktualizovat | dolů
V diskuzi je 12 příspěvků a shlédlo ji 654 uživatelů .
Maviiis | 1. 01. 1970, 01:21:14 | více příspěvků | napsat uživateli
Existují dva způsoby jak odstranit kofein z kávy. Jedním z nich je odstraňování pomocí organických rozpouštědel. Zelené zrno se nejprve napaří (rozevře se) a pak se namáčí v rozpouštědle, kde nastává vyluhování kofeinu.
Při druhém postupu vodní lázeň vymývá všechny látky rozpustné ve vodě; ve filtru z aktivního uhlí se kofein z vody vyloučí a kávová zrna se pak suší ve speciálních nádržích. Zbytková voda se zbývajícími aromatickými látkami se odpaří na koncentrát a tím se káva postříká. Tento způsob je poměrně nákladný, a je znám jako tzv. švýcarská „mokrá“ metoda. Obě metody odstraní z kávových zrn až 97 % kofeinu. Jeden šálek bezkofeinové kávy obsahuje 1-5 mg kofeinu a jeho obsah závisí především na způsobu přípravy kávy a na síle výsledného extraktu.
STAČÍ? :)
A.Warhol | 23. 05. 2010, 11:08:30 | více příspěvků | napsat uživateli
> _KarUsenKKa_
Pro lepší vzájemnou kompatibilitu.
uživatel eliminován | 22. 05. 2010, 23:39:26
Jak to mám čuchat. Si ho nejspíš všechen vychlastala.!1156!
uživatel eliminován | 22. 05. 2010, 23:06:29 |
kam..
reagovat