Diskuze a otázky - Palačinkový syndrom?

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 12. 04. 2019, 19:31:04 |

!54!
Věřte mi to nebo ne, palačinky jsou tím nejlepším cvičením, když obracíte palačinku ve vzduchu, zatímco druhou rukou držíte hladové konzumenty stranou od rozpálené plotny. Vyváženost se tu projevuje především v přípravě těsta, které nesmí být ani moc husté, protože by se nerozlilo na pánvi, ani moc řídké, díky čemuž by se palačinka trhala.
Dále se správná dávka přiměřenosti projevuje i v teplotě pánve, neboť špatně vyhřátá pánev palačinky opět trhá, zatímco moc horká pánev je dokáže v mžiku spálit. A když už se vám povede krásně kulatá palačinka, která nemá žádnou stranu šišatou a ani se nevyznačuje zvláštně roztřepenými cancoury, ještě je tu otázka, zda má taky správnou tloušťku a není náhodou příliš tlustá.
Protože ty nejkrásnější palačinky, jak známo, jsou tenké. Stejně jako u bramboráků, i zde platí, že to největší tajemství receptu se skrývá ve správně zvolené pánvi. Nejlepší, nejtenčí, nejdokonalejší palačinky uděláte v keramické pánvi. Vůbec se nemusíte bát, že by keramické dno palačinku nalepilo a pak už nikdy nepustilo. Naopak.
Keramická pánev je ta nejdokonalejší nepřilnavá pánev na světě, pokud víte, jak s ní zacházet. Kouzlo keramiky spočívá v tom, že umožní rozlít palačinkové těsto opravdu dotenka. Druhé kouzlo spočívá v lepším propečení, protože keramika způsobuje hezčí, výraznější zezlátnutí a když se zdaří, tak i křupavý krajkový okraj.
Keramická pánev má ráda, když ji nejprve rozehřejte nasucho a naprázdno. Teprve když do sebe dno nashromáždí dost tepla, je připravena k použití. Pak stačí jen pár kapek oleje, které se v podstatě samy od sebe rozlijí po teplém dně, a můžete přistoupit k nalévání a rozlévání těsta. Jakmile se palačinka po spodní straně dost opeče a na vrchní straně zaschne a zatáhne, můžete ji lehce obrátit z pánve se odlepí sama, bez násilného odškrabávání a zbytečného spílání. Stává se, že se první palačinka nepovede. Pokud vás zajímá, proč se první palačinka trhá, zde je moje teorie.
Většinou za tím stojí zatím ještě málo vyhřátá pánev, trochu se před tím můžete pojistit tím, že na ni použijete do pánve o něco víc oleje, než na další palačinky v řadě. Na palačinky potřebujete jen pár surovin: vejce, mléko a hladkou mouku. A špetku soli, pochopitelně. Mléko dělá těsto řidším, takže se lépe rozlije. Za tenkými palačinkami stojí dostatek mléka v těstě. Pokud se těsto nerozlévá dotenka podle vašich představ, zkuste k němu přilít několik lžic mléka. Účinkům mouky značně pomůže, když jí dáte čas nabobtnat.
Proto se těsto ve spoustě receptech nechává hodinu odpočinout v lednici. Jestliže chcete mít palačinky hotové během pár minut po příchodu z práce domů, zadělejte si těsto už ráno nebo den předem. Tak dlouhý odpočinek mu vůbec neublíží. Palačinky, jak známo, patří k jídlům, které mizí pod rukama. Tempo jejich přípravy se nikdy nevyrovná tempu konzumace.
Ze své zkušenosti k tomu ještě dodávám, že toto pravidlo platí za všech okolností a vůbec nezáleží na tom, jak velký si uděláte náskok a na kolika pánvích najednou palačinky pečete. Jakmile máte poblíž strávníky, rozlučte se s myšlenkou, že byste mohli být rychlejší než on. Dokonce si všimněte, že když zrychlíte vy, zrychlí i oni, řešením je vyhnat mlsné strávníky ven z bytu a nepustit je do bytu do té doby než jsou palačinky hotové.
!54!

reagovat

V diskuzi je 8 příspěvků a shlédlo ji 852 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 17. 04. 2019, 05:31:59

> skandian
Klasika

uživatel eliminován | 16. 04. 2019, 18:38:33

já miluju palačinky s džemem z černých třešní od schwartau!1074!

uživatel eliminován | 15. 04. 2019, 19:32:30

> skandian
Olej se vrátí zpět do pánvičky

uživatel eliminován | 14. 04. 2019, 10:36:14

> koubavit čím stíráš ze stěny ten olej, co si vychrstneš z pánvičky?!1278!

uživatel eliminován | 14. 04. 2019, 06:55:57

> skandian
Na strop se taky nelepí

uživatel eliminován | 13. 04. 2019, 11:56:56

> koubavit mě taky ne. Co na strop?

uživatel eliminován | 13. 04. 2019, 08:44:30

> skandian
Mě palačinky nepadají na zem
!11!

uživatel eliminován | 13. 04. 2019, 07:30:38

přesně jsi podotkl, že záleží na tloušťce. Palačinka musí být průsvitná. Jinak se ti povedla amoleta!1278! Ale s palačinkou nehážu. To dělají jen muži, protože oni zpravidla kuchyň nedrhnou. !487!


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

pánevpalačinkavyváženosthladovýdíkdávkateplotatěstosyndromdruhástranakonzumentvzduchpřiměřenostrukadálenerozlilopřípravaverteplotnapaláccvičení

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑