Diskuze a otázky - Anděl Azazel AzaBláboly

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 11. 11. 2022, 10:12:28 |

Čas od času se tu věnuji alternativním sociálním sítím. Dnes vás, a pravda dosti netradičně, seznámím s jednou takovou alt sockou, o které jsem se tu v minulosti jistě zmiňoval, ale samostatný článek jsem o ní nepsal. O jakou alt socku jde, to pochopíte záhy z mých 6 dílných AzaBlábolů. Jak víte, tak k osobním postřehům a zkušenostem vždy přikládám nějaká faktická data a informace. Tak ty tu dnes moc nebudou, ale možná o to více si uděláte představu právě díky autentickým plkům. Původně jsem totiž vůbec nezamýšlel to vydat jako článek, to mě napadlo až u předposledního dílu. V AzaBlábolech se také ve dvou dílech zmiňuji ovšem i o mnohých jiných altkách. Tak si to přečtěte, jestli máte na bláboly Azazela chuť..
AzaBláboly I. (16. 10.)
Prolog: Když už se mi tu nedávno snížil počet příspěvků (díky smazání profilu Slavomíra G.) a tudíž jich do mnou stanoveného počtu budu muset napsat zase o trochu víc, tak jsem se rozhodl to pojmout jako výzvu. Udělám si tu z toho takový "Nano blog" a budu blábolit, o této socce, o jiných sockách, o čemkoliv co mě zrovna napadne. Nebudu nikde nic komentovat, aby při hnutí mysli dalšího smazání účtu chtivého uživatele se mi číslo příspěvků opět nesnížilo a Já tu nebyl pak nucen dlít na věky věkův, že.. ovšemže
AzaBlábol I.
Dámy a pánové, český Gab nevzkvétá. Postupně a průběžně ubývá aktivních uživatelů a nikdo za poslední měsíce nový nedorazil. Český Gab by mohl mít takový podtitul "Bylo nás pět", a to možná ještě přeháním. Nejen že nikdo nepřichází, nýbrž lidé naopak prchají, tak jako nedávno Slávek (další domácká varianta jména Slavomír je Míra, ale Míra jsem tu už Já, tak zůstaneme u Slávka, koneckonců i on se tak sám označoval).

Je celkem možné, že tyto mé bláboly vyprudí některé další uživatele (hlavně čtoucí) a odsledí si Azazela. Počítám s tím, neříkám že je to prvotní záměr, ale vlastně by mi to pomohlo ku snížení počtu sleďů z nynějších 84 na 66, což by bylo také hezké číslo. Mě obecně čísla sledovatelů nezajímají, nikde, nehoním se za nimi, nevím proč. Každopádně o stavu ČG vypovídá i ta skutečnost, že je to jediná socka, kde mi klesají. Bývaly doby, kdy jsem měl našlápnuto ku stovce, pak se křivka zlomila směrem dolů, přičemž všude jinde roste či je stabilní.

Myslím, že na úvod by to mohlo stačit. Někdy příště si probereme důvody a příčiny marasmu nejen G ale i dalších alt socek.

AzaBláboly II. - Rozmanitost nula
Ano, v dnešním druhém díle AzaBlábolů bych se chtěl věnovat tématické (ne)rozmanitosti českého Gabu. Jednoduše a prostě na ostatních sockách nalezneme všehochuť, pel mel, různorodá tématická zaměření, nejrůznější zájmy a skupiny. Na ČG jede jen politika, politika a politika a multiSmolík. Pro mě je dlouhotrvající monotónnost ubíjející, ač sám o politice rád píši, postuji, sdílím. Zřídka a čas od času si sem z TW odskočí náčelník Šungmanitu Thanka, aby rozředil stojaté politické vody. Náčelník má na síti, která snad už brzy bude patřit Elonovi, teď nějaké problémy, nad čímž se nejen Já podivuji, páč mě na feedu TW od něj vyskakují jen vlci, někdy i další fauna a flóra, a jeho "Vaše chvilka klidu", tak nevím v čem je tam zakopaný pes.. no možná spíš zakopaný vlk.

Na ostatních sockách existují nejrozmanitější skupiny, TW tedy zrovna žádné skupiny nemá, ovšem rozmanitotst tzv. bublin je nekonečná, záleží na tom co si člověk nasledí. Na ČG nijak moc skupiny nefrčí, ty nepolitické se dají spočítat na prstech jednoho pařátu. Videohry etc. a Technologie etc. jsou příkladem takových onak tématických skupin, jsou poměrně mrtvé a mají společného jmenovatele - najdete v nich defacto jen Smolíka. Další takovou nepolitickou skupinou jsou Vtipy, kde, překvapivě, převažuje opět Smolík. Smolík tady, Smolík tam, Smolík kam se podívám - a Já se na něj tedy dívat nechci. Ale o moru Gabu a ukronazi multiSmolíkovi bude jeden celý samostatný díl, zaslouží si to :D Tak popojedem..

Párkrát jsem se zadumal nad tím, co jsou ti lidé, od kterých vídám jen a pouze politiku vlastně zač? A že takových jest, u kterých neobjevíte jeden jediný jiný zájem, jeden jediný post z jiné oblasti. Dokonce i když zabrousí na již zmiňované vtipy, tak jsou ftípky politické. Že by tyto bytosti neměly celých 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a 365 dnů v roce jiných myšlenek ve svém lebu, než co Putin, co Fiala s Babišem, co Rakušan, co EU, co Čína co... Nevím, jestli se jejich životy skládají také z jiných slastí a strastí, mají i jiné koníčky než řešení Green dealu, energetiky a války na Ukrajině? Možná ano.. a nebo možná sami sebe ustanovili gaučovými politology. Netuším, a když netuším, tak nesoudím. Z této poslední věty by si mnozí měli vzít příklad, obecně.
AzaBláboly III. - Statistika
Já měl vždycky statistiku rád. "Statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejte na mysli, ona vám to vyčíslí" se zpívá ve známé pohádce Princové jsou na draka. Tak si pojďme udělat malou statistiku českého Gabu, který je též, příroděžel, na draka.

Projel jsem svůj feed a 30 posledních příspěvků, to by mělo jako statistický vzorek stačit. A co nám tato statika říká? Ještě legenda: Číslo za jménem je počet příspěvků; Sečteno podtrženo.. Z 30 příspěvků je celých 21 multiSmolík, celkový počet lajků je 16, komentářů 3, repostů 6

Všech 6 repostů je u multiSmolíka a obstaral je jediný člověk OpaRebelYell (to nechápu proč), pravděpodobně i stejný počet lajků bude od něj (to nelze zjistit), takže pak by měl multiSmolík z 21 příspěvků jen 4 lajky od někoho jiného (to je docela mega giga slabota,což). Tady ještě přidám postřeh z minulosti, kdy si multiSmolík třeba komentuje sám sebe, ať už kupříkladu hodí z fejsu okopírovaný příspěvek pod unofficialem Vávry a pak to jako Smolík okomentuje, anebo třeba hodí příspěvek jako Konzervárna a následně ho repostuje s komentářem jako Smolík. Ale o multiSmolíkovi bude ještě samostatný díl, tak popojedem..

Takže toto vážení i nevážení jsou tvrdá statistická data ČG. Napadá mě jedno jediné "Marnost nad marnost a nic než marnost"

Zatím, a to je také vlastně statistický údaj, si mě nikdo neodsledil nebo nebloknul, takže mám pořád 84 sleďů. Jaká jsou možná vysvětlení? a) Nikdo moje bláboly moc nečte, je nás tu pár posledních mohykánů, b) Jsem zatím příliš měkký, měl bych asi přitvrdit :D, c) multiSmolík mě nesledí a ostatní nad mýma blábolama mávnou rukou, d) jiný důvod

Na úplný závěr dnešního AzaBlábolu mi to nedá se vás nezeptat: A jak vidíte budoucnost českého Gabu vy? Děkuji za případné odpověd :)

AzaBláboly IV. - Alt socky
Alternativními sociálními sítěmi bych nazval vše, co je mimo BigTech (tedy FCB, Insta, TW či YTB), ale ty streamovací alt platformy vynechám, možná o nich pohovořím někdy příště. Věnujme se těm úplně klasickým sockám, kterých se v posledním období vynořila spousta. A už tady si můžeme položit otázku - Proč se tak stalo? Každopádně předpokládám, že asi všechny nás napadá odpověď na to, co zapříčinilo tento jev. Nu, tak se na ty alt socky pojďme podívat, rychle a stručně, páč tu není prostor pro romány a hlubší recenze.

Na jedné takové altce se nacházíme, Gab si vede, alespoň dle dostupných údajů celkem dobře, tedy bráno v celkových číslech (my se tedy ale hlavně u všech sítí zaměříme na tu českou komunitu)

Truth Social
U Trampovo altky TS není tak nějak o čem psát, tedy s ohledem na české uživatele, protože tato síť zatím běží stále jen v USA a v našem regionu je nedostupná. Nedávno byla vypuštěna appka pro Android, což je také určitý posun, páč zprvu byla TS čistě jen pro iOS.

GETTR
Tuto síť pro změnu založil Trumpův bývalý poradce Jason Miller. Spuštěna byla 4. července 2021. Byl jsem samozřejmě u toho, byla to hodně základní verze, musím ale konstatovat, že vývoj tam jde směle kupředu, v průběhu času přibývají nové a další funkcionality, možnosti nastavení etc. Tudíž pozoruji značný posun v tomto směru. Co se týče české komunity, nu tak tady také není moc o čem psát, je tam prostě mrtvo, sem tam nějaký záškub.

Parler
To byla hodně nadějná alternativa TW, ovšem BigTech jí zařízli, tady snad nemusím psát detaily, předpokládám, že ty události všichni zdejší znají. Nu a z téhle rány se Parler neprobral a dle posledních čísel co jsem viděl se jeho uživatelská základna značně propadla. Co se týče Čechů, tak tam chcípl pes ještě více než je tomu na GETTRu. Před pár dny uzavřel dohodu o koupi této socky rapper Kanye West. Tak uvidíme.

Notesoo
O této nové české sociální síti jsem psal dvě recenze (seznamovací a po půl roce hodnotící) na svém blogu Xglosy. Takže si moje postřehy můžete přečíst tam. Tady jen stručně zkonstatuji, že je to tam zatím tzv. o ničem.

A teď přejděme k tomu lepšímu..

GAB
Možná se někdo díví, proč říkám u této altky "lepšímu", když na ní patrně v dohledné době hodlám utlumit aktivitu. Hodnotím to opět celkově, tedy celosvětově, a tady si z obdobných socek vede GAB opravdu zdaleka nejlépe. Co se týče mého subjektivního pohledu, tak po technické stránce a co do uživatelské přívětivosti to tu hodnotím velmi kladně. Mně to vyhovuje, nic přeplácaného, jednoduché prostředí ale funkční, lze tu postřehnout i posun, vývoj, vylepšování.. a hlavně tato síť má už své poporodní bolesti za sebou. Příroděžel, socky jsou o lidech, nu a těch se už v poslední době, co se týče těch českých, značně nedostává.

MeWe
Tahle altka označovaná také jako anti-Facebook vznikla už v roce 2012. Ovšem do povědomí českých uživatelů se dostala až mnohem později, důvodem bylo to, že přeci všichni měli Fejs, nu a také na záčátku nemělo MeWe českou lokaci. Sice dnes asi angličtina nedělá nikomu problém, ale i tak je to hrozně důležité, vzpomeňme příkladu FCB, který zaznamenal u nás raketový vzestup právě po spuštění místní lokace, což není jen o popiscích v češtině, to je o jednotné podmnožině uživatelů z jedné dané lokální oblasti a takový vzájemně propojený a preferovaný okruh.

MeWe hodnotím v tuto chvíli ze všech altek nejlépe, jsou tam nějací lidé, je tam nějaký život (netvrdím že je to zrovna šum svistu) a hlavně, je tam klasická rozmanitost, každý si tam najde to své. A protože se každému líbí či zajímá se o vícero věcí, tak si to tam také najde a nemusí jako zde monotonně plkat jen o politice.

Nu, i tak je to koukám dlouhé.. ale víc stručněji už to napsat nešlo, fakt ne. A jak bych to dneska zakončil? Možná si řeknete, že už jsem s tím multiSmolíkem trapný, ale napadlo mě u Pražského Výběru:
Smolíkům těm je tu hej
milion nicků si dej
Smolíkům těm je tu hej
mě však tu neuviděj
AzaBláboly V. - Alt socky II.
V předešlém díle AzaBlábolů jsem psal o sockách, na kterých nějak působím či je sleduji. Samozřejmě těch alternativních platforem je mnohem více, některé ovšem pro mne osobně ani tak nějak obecně nejsou až tak relevantní.
Minds
Tato socka je jakousi alternativou FCB, každopádně od první chvíle co jsem tam vstoupil, tak jsem nezaznamenal vůbec žádný život té české komunity, prostě tam nikdo není. Vzniklo to už v roce 2011, dá se tam nějak i vydělávat v dolarech či kryptech a žetony mohou být použity třeba k posílení vašich příspěvků. Bez upgradu si ale některé příspěvky, které jsou zpoplatněné nezobrazíte. Nu, nějak jsem tu síť moc nepochopil i vzhledem k tomu, že jak tam nikdo z Česka není, tak jsem ji nemohl ani pořádně otestovat, páč kde nic není ani Aza nebere.
VKontakte
Tuhle socku jsem taky minule nezmínil, myslím, že pro českou komunitu byla populární spíše v minulosti, postupem to tam dosti uvadlo, aspoň jak jsem viděl některé skupiny dříve velmi živoucí, které klekly do nicoty a mrtvolnosti. Vypadá to tam jako FCB z dávné minulosti, což je docela fajn, je to přehledné a bez všecho sajrajtu a marasmu co známe z Fejsu dnes.
Telegram
Tak to je spíš komunikátor, jako Signal, WhatsApp, Messenger. Dají se tam vytvářet kanály a skupiny, ale asi sockou bych to nenazval. Víc o tom psát nebudu, páč Telegram nemám a nerad se vyjadřuji k něčemu, co prakticky osobně neznám. Ale dle čísel a všeho je Telegram pro alternativní scénu zvláště velmi oblíbeným nástrojem.

Mastodon, Diaspora etc.
Existují samozřejmě i socky takzvaně decentralizované, některé jsem v minulosti prozkoumal, každopádně pro mě je to nerelevantní a o ničem. Což neznamená, že pro některé alternativce z Česka nemohou být oblíbené, zvláště tedy Mastodon, páč Diaspora mi přijde už jako z pravěku.
Twitter
Posledně jsem ještě Twitter zařadil do BigTech, což pro mě má takový dosti pejorativní nádech. Ale co teď Elon vyrval tuto socku z libtardích pracek, tak vlastně nevím, kam ji přesně zařadit. Každopádně držím Twitteru a Muskovi palce i pěsti, aby se stala tato socka lepším a svobodnějším místem než doposud

Nu a tím bych mohl asi téma alt socky uzavřít. Příště možná přijde i kouzelník.. ehm.. teda.. příště možná dojde už na toho multiSmolíka.. možná :D

AzaBláboly VI. - Tady je Smolíkovo
Ahoj.. teda vlastně Sláva Ukraini! Jmenuji se Pepa Smolík a ten Pišta Hufnágl.. ehm, pardon, co to plácám.. jmenuji se Pavel Smolík, i když se tak tedy vůbec nejmenuji, a mám tu asi 666 účtů. Ano, vytvořil jsem si na GABu takový "svůj svět", všechny ty Svodky a Konzervárny a veškeré Unofficialy jsem já, tady je prostě Smolíkovo.

Mám tu takový "informační servis", tedy představoval jsem si to tak, který budou všichni mí sleďové hltat. Nu, skutečnost je příroděžel krapet jinačí, na českém GABu (ČG) v podstatě už nikdo není a ti poslední mohykáni jsou povětšinou ruské filcky, pátá kolona, proruští švábové a kolaboranti a jiní dezoláti. V úžasných žlutomodrých barvách tu se mnou kope jen KleverGuy. Ač tu na ČG se svými 666 mulťáky od rána do večera spamuji a tapetuji, tak interakce, tedy lajky, komenty etc. jsou takřka nulové. Ale ani to mě neodradí, protože Tady je Smolíkovo.

Také si mě tu před drahným časem zablokoval jakýsi Masarovič, o kterém nějaký Azazel říká, že píše zajímavě a originálně a rád ho čte. Bloknul si mě poté, co jsem mu několikráte byl dělat jeho psychologický profil na jeho lajně. A ten Azazel, toho jsem si radši odsledil, aby mě to taky nelákalo, páč mi párkrát dal najevo, že ho moje gaučové žvásty dosti obtěžují. Též jsem byl jedním z důvodů, že z GABu prchnul Slavomír G., neboť jsme ho s KleverGuyem prý neskonale štvali.

ČG je sice v klinické smrti, ovšem jak už jsem říkal, mě ani tato skutečnost neodradí. Dál si tu budu s 666 mulťáky postovat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a 365 dnů v roce. Budu si jednoduše psát a postovat sám pro sebe. Ano, chtěl jsem být hvězda ale vůbec nikoho nezajímám. Nevadí, svůj svět na GABu nikdy neopustím, ztratil bych totiž veškerý smysl svého bytí. Nevadí, že jsem tu sám a sám v 666 podobách, hlavně že Tady je Smolíkovo.

A jaký bude závěr dnešní glosy?
Myslím, že písmenek je tu pro dnešek přehršle, tak nemá smyslu dělat nějaký sálodlouhý závěr. Snad jen mohu přislíbit, že se jistě někdy v budoucnu dostanu k zamyšlení nad tím, proč altky moc nefičí, aspoň v tom českém prostředí.

reagovat

Nejlepší odpověď podle uživatelů

Dezinformace

Dezinformace | 12. 02. 2024, 17:53:34

> NEVYSPAL2
Vše je jenom divadlo a pod maskou anděla je čert

V diskuzi je 10 příspěvků a shlédlo ji 2071 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

Dezinformace

Dezinformace | 12. 02. 2024, 17:53:34 | více příspěvků | napsat uživateli

> NEVYSPAL2
Vše je jenom divadlo a pod maskou anděla je čert

NEVYSPAL2

NEVYSPAL2 | 7. 02. 2024, 11:13:50 | více příspěvků | napsat uživateli

VŮBEC NEVÍM, CO SE TADY DĚJE, NICMÉNĚ BY MĚ ZAJÍMALA JEN JEDNA VĚC:
JAKÝM ZPŮSOBEM BYLA ODHALENA FYZICKÁ PODOBA ANDĚLA AZAZELA, KTERÝ VYSTUPUJE JEN NA INTERNETU A VŽDY ANONYMNĚ?

uživatel eliminován | 7. 12. 2022, 14:01:38

Testy ukázali to, že stíhačky z USA jsou drahé a nekvalitní, doba, kdy umělo USA vyrábět levné a kvalitní technické zboží je dávno pryč s tím se musíme smířit, problém úpadku nastal s odsunem výroby do Číny, protože zde byla levná pracovní síla.

Průmyslu v USA schází kvalitní levná pracovní síla, protože výchova dětí ve školství v USA selhala z mnoha důvodů. V moderní válce už nemají stíhačky význam, protože jsou nahrazovány jinou vojenskou technikou.

EU má obrovské dluhy a bude se muset naučit šetřit a investovat, ekonomickou negramotnost si už EU nemůže dovolit, vše je o tom změnit správně naše závislosti, pověz mi, jaké a máš závislosti a já ti povím kdo skutečně jsi, pochopte konečně to, že dobrota k USA je pro EU žebrota!

Azazel-Andel

Azazel-Andel | 7. 12. 2022, 12:09:54 | více příspěvků | napsat uživateli

Nevím, proč to sem Kouba kopíroval, ano je to můj článek z blogu Xglosy "Tady je Smolíkovo .. a dál už nic" a originál naleznete ZDE..

xglosy.eu/2022/11/tady-je-smolikovo-dal-uz-nic.html
(zkopíruj odkaz do adresního řádku prohlížeče)

A-A !897!

uživatel eliminován | 13. 11. 2022, 06:18:11

Největší konkurence je mezi čerty v konzumním pekle, peklo je rozděleno na pět kategorií a nejlepší je první kategorie v této kategorii jsou čerti, co mají sekretářky a služebního řidiče.

Často se hovoří o pekelné pyramidě, kde na vrcholu jsou čerti první kategorie a dole v základech pyramidy jsou čerti páté kategorie, co mají díky bídě a problémům deprese, a myslí často na sebevraždu.

Mnohokráte zde byli snahy v pekle o svobodu a rovnost, jenže z čertů, co vypadají jako lidi anděly nikdo neudělá! Revoluce a války ukazují v nahotě to, že jsme čerti a že je naivní se snažit pomocí morálky a trestání z čertů učinit násilím anděly.

Povrch se může pokrytecky změnit, ale pod povrchem bude pořád hříšný čert, který bude chtít dělat zde čertoviny, jediná možnost je v globální digitalizaci, kdy každý čert vyplní na internetu dotazník a potom se jeho tělo v krematoriu eliminuje.

Andělé se budou se rozmnožovat jenom virtuálně kopírováním, pokud budou s inteligentním programem problémy, tak se on vymaže z virtuální reality.

Na fyzickou a psychickou práci zde budou jenom; stroje, roboti, programy atd. takto se vyřeší optimálně krize způsobená digitální zaostalostí, co bylo, to bylo, je třeba radikálně restartovat konzumní civilizaci, aby zde pravda a láska, zvítězila nad nenávistí a lží na věčné digitální časy.

Místo těla bude mít každý anděl počítač s linuxovou distribucí, napojený rychle na internet, je třeba konečně pochopit že největší hodnoty zde vznikají jenom díky inteligenci a spolupráci, lidské tělo není evolučně nastaveno na inteligenci a spolupráci, pokud něco nejde opravit tak se to musí logicky novým nahradit.

Vita1971

Vita1971 | 12. 11. 2022, 22:12:09 | více příspěvků | napsat uživateli

> Postmaster smrt tě čeká

uživatel eliminován | 12. 11. 2022, 16:14:51

Robot prezident bude vyznamenávat roboty, lidi se z civilizace odsunou do rezervací a zde se oddělí muži od žen, aby se tak nenásilně realizovala globální genocida, nejsou lidi tak nejsou chyby to je logické. Je naivní věřit tomu že po volbách bude líp, volby nic neřeší, místo starých pitomců si zvolíme za své zástupce nové pitomce a o tom je pokrytecká politika! Lidi nejsou evolučně stvoření pro život v civilizaci, kde je plno vědy a techniky!

Udělat násilím z lidí otroky to je naše největší evoluční chyba, pokud civilizace potřebuje otroky tak od toho jsou přeci autonomní roboti, práce je o seberealizaci, těžko se může otrok seberealizovat! Investujeme obrovské množství času a zdrojů co pitomostí a neinvestujeme do vývoje autonomních inteligentních kovových robotů na akumulátory, nepotřebujeme vyrábět zbraně a jiné pitomosti, potřebujeme vyrábět roboty co nahradí lidi, je třeba pochopit to že pro otroky je práce trestem!

Vita1971

Vita1971 | 12. 11. 2022, 14:59:27 | více příspěvků | napsat uživateli

> Postmaster Ano smrt tě čeká

uživatel eliminován | 12. 11. 2022, 14:52:03

Každé centrum, které vytvoříme je zde evolučně dočasně, za mnoho tisíciletí, co zde existujeme jsme vytvořili velmi mnoho centrálních systémů, co zde byli dočasně, problémem všech centrálních systémů je neschopnost se přizpůsobit nečekaným změnám a následkem je zánik centrálního systému. Podívejme se na heslo Se Sovětským svazem na věčné časy, kde jsou ty časy!   

Krach demokratizačního procesu šedesátých let, tzv. pražského jara, završený schválením pobytu sovětských vojsk a přijetím tzv. pendrekového zákona parlamentem, se na stavu české společnosti nemohl nepodepsat. Na protest proti začínající normalizaci se upálili Jan Palach (leden 1969), Jan Zajíc (únor 1969), Evžen Plocek (duben 1969) a další.

Nastalo vylučování z KSČ, politické čistky, perzekuce aktérů politické opozice a jejich rodinných příslušníků. Mnozí z hybatelů pražského jara se stali jádrem disentu, který s dalšími léty získával jasnější obrysy. Opíral-li se komunistický režim v 50. letech zejména o fyzické násilí, pro normalizaci byl příznačný psychický teror. Kdo bez větších ambicí přijal pokřivená pravidla hry, mohl si žít svůj život.

V opačném případě hrozily stovky drobných nepříjemností, v krajním případě i zájem Státní bezpečnosti. Oč méně přinesla 70. a 80. léta usmrcených či mučených, o to více bylo možné zaznamenat případů zmařených profesních kariér, odepření studia dětem a u aktivních odpůrců režimu i výslechů, vazeb a věznění.

O uspořádání, v němž byl klid na práci i na chataření či obdělávání zahrádek vyvážen mlčením a vyjadřováním loajality režimu u voleb či na manifestacích, pojednává esej Václava Havla Moc bezmocných z října 1978. KSČ si ve svých řadách udělala pořádek poměrně rychle.

V prosinci 1970 přijala Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti po XIII. sjezdu, který zlegalizoval sovětskou okupaci i vypořádání se s těmi, kdo se pokusili o demokratizaci poměrů. Moskva jako na politika schopného prosadit tvrdý kurz vsadila na Gustáva Husáka.

Z někdejšího aktéra Slovenského národního povstání, později člena slovenské ho Sboru pověřenců, ale též politického vězně 50. let se po rehabilitaci stal cílevědomý a chladnokrevný politik, který nevynechal jedinou příležitost k osobnímu vzestupu. Od roku 1969 byl prvním tajemníkem a od roku 1971 generálním tajemníkem KSČ a v roce 1975 se namísto nemocného Ludvíka Svobody stal prezidentem ČSSR.

Husák byl obklopen jak tvrdým jádrem komunistů včetně Vasila Biľaka, tak oddanými kariéristy. Náznaky generačního zlomu přišly až ve druhé polovině 80. let, ovšem to, že Husáka v roce 1987 v čele KSČ vystřídal Miloš Jakeš, nebyla ani pro komunistickou stranu žádná výhra. Pod kontrolou však měla celou zemi, s jedinou výjimkou liberálního prostředí disentu a jeho okolí.

Již v květnu 1971 dostali delegáti XIV. sjezdu KSČ dopis polemizující s Poučením z krizového vývoje. Na podzim 1971 se zase zrodila iniciativa sabotující parlamentní volby. Aby i v zahraničí vynikla existence československé opozice, poslal Jaroslav Šabata, jeden z klíčových organizátorů vysočanského sjezdu KSČ v osmašedesátém a v dalších letech jedna z klíčových figur disentu, oficiální dopis Gustávu Husákovi, a to přímo z věznice na Borech, kde pobýval.

Se Sovětským svazem na věčné časy Labyrintem dějin českých zemí 1969. V první polovině 70. let si moc došlápla na dlouhou řadu nepohodlných osobností, ale s přijetím helsinského Závěrečného aktu Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě našla opozice příležitost ke své integraci a jasnému zformulování požadavků.

Ty se týkaly dodržování lidských práv, k němuž se stát zavázal v roce 1975 v Helsinkách. Zrodila se Charta 77 spojující bývalé komunisty, intelektuály, socialisty, konzervativce, katolíky i evangelíky. Prvními mluvčími Charty 77 se stali Jiří Hájek, Václav Havel a Jan Patočka. Proti signatářům byla spuštěna propagandistická kampaň, zahrnující i tzv. Antichartu přihlášení se známých umělců k režimu.

Vedle Charty 77 a četných aktivit samizdatu či undergroundu se rozvíjela i další opoziční hnutí, například Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných, Nezávislé mírové sdružení nebo Hnutí za občanskou svobodu, které v roce 1988 v manifestu. Demokracii pro všechny, zformulovalo ryzí politický program opozice.

V opozičních řadách byl od poloviny 80. let pečlivě sledován vývoj v KSSS, odrážející se v tzv. přestavbě a reprezentovaný osobou Michaila Gorbačova. Českoslovenští vládci formálně podporovali reformní závan z Moskvy, ve své zemi ho však nijak nadšeně neprosazovali. Schopnost režimu bránit množícím se projevům nespokojenosti občanů slábla, na výzvy k dialogu se společností odpovídal dalším policejním násilím při rozhánění opozičních demonstrací.

V celém východním bloku přišel zlom v roce 1989. U nás například v létě odstartovala iniciativa Několik vět žádající propuštění politických vězňů a prosazení občanských svobod. Dřív, než se režimu podařilo zastavit nabalující se lavinu odporu, přišel brutální zásah proti studentům na Národní třídě 17. listopadu 1989. Chřadnoucí režim se začal bortit jako domeček z karet.

Vita1971

Vita1971 | 12. 11. 2022, 12:56:44 | více příspěvků | napsat uživateli

Postmaster alias Azazel se na Libku projevil jako Vít Kouba Miroslav Mrkvička !811!
Psychopat ve stacionáři Jakobiho 326, Praha co se doživotně už léčí za pedofilii !811!
K tomu je to postižený beznohý krypl na vozíku !811!


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

altpravdainformacezkušenostsíťčassockucasusminulostazazelsockoupředstavačlánekdataandělvika

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑